Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Stark som en björn, snabb som en örn

Nybörjartips till Emma

 |  Publicerad 2011-10-13 09:54  |  Lästid: 2 minuter

Signaturen Emma skriver:

Tjena Kalle, har du inte lite bra träningstips för en tjej som alltid har sett träning som något som andra sysslar med och alltså inte kan göra armhävningar med andra på ryggen. Var börjar man? Du råkar inte ha några ovärderliga budord man kan följa slaviskt?

Hej Emma (och alla andra träningsnybörjare)!

Vad roligt att du är sugen på att börja träna! Det är skitbra. Det första du ska göra är att bestämma dig för att din kropp blir glad av att bli trött och att du mår bra av fysiska ansträngningar. Har du gjort det? Bra. Det andra du ska göra är att börja träna. Jag har skrivit några gånger om hur man ska tänka kring träningsupplägg. Men för att sammanfatta kan man väl TYP säga: kombinera tunga skivstångslyft med pulshöjare. Om du är träningsrudis kanske det är bra om du satsar på att lära dig teknik i lyften innan du lassar på massa viktplattor. Kolla på youtube och plugga in typ marklyft, frivändning och benböj. Bestäm några pulshöjare som du gillar. Kanske springa snabbt, upphopp, utfallshopp, kullerbyttor och mountainclimbers?

För många som börjar träna lite hårdare kan det kännas lite motigt i början. Det är ganska stor skillnad på att tvinga sig själv igenom ett crossfit-pass och att köra, säg, cykel+core på lunchen på worldclass i alvik. Min fru Brita har ett trick som jag tycker du ska ta med dig: Fuska.

Det tar såklart emot att skriva detta Emma, men det är OK att fuska. Grejen med träning är ju att det är bättre att göra lite än inget. Och speciellt i början kan det vara ett skönt sätt att få det att kännas görbart.

Låt säga att du tänkt att du ska göra fem varv av benböj + upphopp och utfall + utfallshopp. Sikta på att göra alla fem varven, men tänk att det är helt ok om du bara gör tre. Om du går in i väggen efter tre intervaller på 16, sänk farten på löpbandet till 14. Det viktiga är att du är där. Att du tränar. Att du blir trött och………………*trumvirvel* Att du känner dig duktig efteråt. För en sak ska du veta Emma. Oavsett om du kanske inte gör prick exakt alla reps du tänkt är du skitduktig om du bara går till gymmet/sticker ut i skogen och tränar. Bara gör’t. Gå dit och gör NÅT. Innan du vet ordet av är du värsta träningstjejen som virvlar igenom supersets med marklyft och kettlebellsvingar.

KOM IGEN EMMA! KÖR NU!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2011-10-21 10:43