Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Stark som en björn, snabb som en örn

Mer om kettlebellsen

 |  Publicerad 2012-08-14 15:15  |  Lästid: 3 minuter

Det där jag gjorde i Göteborg, med Pavel ni vet, ska bli en artikel i Café. Den ska vara klar snart så den borde komma i…*bläddrar i en låtsaskalender* januari 2015. Efter att ha läst på lite har jag förstått att Pavels sätt att se på kettlebells, som kallas ”hardstyle”, inte är det enda sättet. Det finns nåt som heter Girevoy Sport. Det är den stilen man använder när man tävlar i kettlebells. Spännande! tänkte jag och tog kontakt med Fredrik Norström på Kettlebell Stockholm som enligt uppgift gått Pavels kurs men sen övergått till att tävla i Girevoy Sport. Idag träffades vi för lite kettlbellmys på ett gym vid gärdet.

Pavels hardstyle kan nästa liknas vid pilates (pavel själv liknar den vid karate, antagligen för att det låter tuffare). Spänna rätt muskler vid rätt tillfälle, maglås, andning och hela baletten. Varje repetition utförs med precision för att maximera jobbigheten. När jag kom till göteborg trodde jag att jag kunde göra hur många svingar som helst med en 24 kilos kettlebell. Det kan jag kallestyle, inte hardstyle.

När man tävlar i kettlebell kör man bland annat nåt som heter long cycle. 10 minuter att göra så många clean and jerk som möjligt med dubbla kettlebells. För att kunna göra det måste man ändra tekniken lite från hardstyle. Man är mjukare i kroppen. Gungar upp kettlebellsen i vändningen, trycker ihop händerna, flätar fingrarna och vilar armbågarna mot höftbenen i nåt som kallas viloläget, för att sen explodera upp i jerken. Sen faller man ner i viloläget igen och börjar om.

Här står jag i viloläget och låtsas vara avslappnad.

Jag fick, under Fredriks överinseende, testa att köra några cycles idag. Jag körde två respektive fyra minuter med två 16-kilos och två minuter med två 24:or.

Sen tyckte Fredrik att jag skulle gå upp till två 28:or och köra en minut. Jag tyckte 32:or och då fnissade Fredrik och sa att han inte trodde jag skulle få upp dom. Jag sa att jag tänkte försöka göra 10 stycken. Då sa Fredrik att ”det är inte många i Sverige som gör”. DÅ BLEV JAG SÅ PEPPAD ATT JAG HÖLL PÅ ATT TAPPA BRALLERNA.

Jag kunde inte göra tio. Jag gjorde sju och eventuellt en halv.

Minns ni min hand från igår? Det blev inte bättre av att köra kettlebells tydligen. Högern sprack upp idag också, så nu är det färdigrunkat för ett bra tag fram över.

Jag älskar kettlebells så himla mycket.

Hej då.

Dela på Facebook
Tweeta