Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Stark som en björn, snabb som en örn

Kval till SM i kettlebells

 |  Publicerad 2012-09-09 19:45  |  Lästid: 3 minuter


Fader vår som är i himmelen, gör så jag orkar i tio minuter.

Rubriken till det här blogginlägget låter så himla, himla tuff. Kvala till SM, i KETTLEBELLS. Det låter som att det är något som Sveriges bästa kettlebellutövare gör. Dom hårdaste, starkaste, ryskaste människorna i vårt avlånga land samlas för att kvala till Svenska Mästerskapen i att vara hård, stark och rysk. Så var det inte riktigt. Kettlebells är en väldigt liten sport. Och är man en väldigt liten sport har man inte råd att låta folk ”försvinna i kvalet”.

Rubriken till det här blogginlägget borde därför vara ”Kom och kör kettlbells med oss, så ses vi på SM i november”.

Jag var nervös när jag och Brita körde över Lidningöbron i lördags morse. Vi var på väg till gympasalen på Lidingö brandstation för min allra första kettlebelltävling. Då, i bilen, trodde jag nämligen fortfarande att det var ett kval-kval. Att jag skulle behöva prestera för att ha chans att nå SM.

Min uppladdning hade varit katastrofal. Sen i torsdags hade jag legat däckat en riktig jävla manflu. Feber, ont i halsen, rinnande näsa och hosta. En riktig liten gottepåse med förkylningssymptom. Det hade varit lätt att ställa in. Men jag har, som bekant, förbrukat mina inställningar. Jag knöt därför näven i fickan, packade lyftarskorna och åkte till Lidingö.

Jag hade blivit tipsad om att kvala med dubbla sextonkilos klot. Och sen träna som fan, för att kunna köra med tjugofyror på SM i november. Tipsaren trodde jag skulle behöva göra ungefär 70 repetitioner med sextonkilosarna för att få vara med på SM.

Det behövde jag inte. På tävlingen fanns en dator, med ett excelark i sig. I det excelarket stod att jag behövde göra 40 reps för att få en ranking, och därmed få ställa upp i SM.

Inte för att skryta, men 40 reps visste jag att jag kunde. Det gick ett rys av välbehag längs min feber-kallsvettiga rygg. 40 REPS! HA!

På SM ska jag tävla i något som heter long cycle. Det är alltså tio minuter av oavbrutna clean and jerks. Jag hade gjort tio minuter oavbrutna clean and jerks en gång innan i lördags. Nu har jag gjort det två gånger. 86 repetitioner hann jag med med mina för lätta sextonkilos klot. Det är nog varken bra eller dåligt. Jag ser det framförallt som att jag fick öva mig på long cycle. Jag fick känna på att hålla ett sju reps/minut-tempo och sen öka sista två. Jag fick öva på andningen, slappna av i rätt tilfällen och bli bedömd av en domare. Och framförallt fick jag se se några andra, superstarka personer bolla med jättetunga kettlebells.

Det var bra och kul. Synd att jag hade feber bara, för nu har jag läst om hjärtmuskelinflammation på internet och har således jätteont i bröstet. Håll tummarna för att jag överlever.

Fyra sekunder innan jag förstod att jag bara behövde göra 40 reps.

Man fick av nån anledning inte prata medan man lyfte. Jag var därför tvungen att prata ut allt prat och spralla ut allt sprall innan jag började.

*låtsas att jag jobbar på däck på hangarfartyg och dirigerar flygplan*

Foto: Mikael Andersson

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2012-09-09 20:10