Annons
Annons
 

Fråga om burpees från Cissi

Hej Kalle!

Jag har en burpee-fråga (som efter att jag googlat lite kan visa sig vara en träningsfilosofisk fråga)

Hur bör en burpee göras ”rätt”, är det en armhävning+upphopp eller planka+upphopp (eller något helt annat)? Om man läser kommentarerna från köftet så verkar åsikterna gå isär:
Fredrik: Armhävningar igen! Fast i form av burpees
David: Jag tror inte att jag riktigt greppat det där med burpees, inte nog med att burpees redan är jobbiga så brukar jag av någon konstig anledning göra en armhävning när jag kommit ner?!

Annons

Hej Cissi!

Ja, burpees berör, precis som relationer och israels ockupation av palestina. Det finns två sätt att göra burpees:

1. Med armhävning.
2. Utan armhävning.

Men det här med armhävning ska tas med en nypa salt. I bottenläget ska bröstet nudda marken, hur du tar dig ner är lite upp till dig. Jag själv låter gravitationen sköte det mesta, men använder armarna (eller amrhävningen) för att bromsa fallet och undvika att bryta bröstkorgen. Nästa steg är att räta ut armarna och hoppa in fötterna under dig. Det görs i EN rörelse, vilket medför att mycket av kraften hämtas från höften. Sen hoppar du med benen.

Gör du burpees utan armhävning ska bröstet inte nudda marken. Vändningen sker istället i det du beskriver som ”planka”, men som jag nog, för att förvirra, brukar beskriva som armhävningspositionen.

En burpee är alltså inte riktigt en armhävning och ett upphopp, utan snarare en….burpee. Bröstet ska nudda marken i bottenläget och fötterna ska lämna densamma i toppläget.

Är det jobbigt gör du rätt.

OK?

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar