Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Stark som en björn, snabb som en örn

Den funktionella maten

 |  Publicerad 2012-08-18 14:31  |  Lästid: 4 minuter

Alla som tänker nåt om träning verkar överens om att man ska träna funktionellt. Man ska inte isolera muskelgrupper utan träna hela kroppen i rörelser som går att översätta till verkliga livet. Springa, hoppa, lyfta, dra och kasta. Vi tränar för att bli starka och orka mer liv, tycker dom som tänker nåt om träning. Men när det kommer till mat tycker samma människor precis tvärtom. Det är den mest dysfunktionella maten som är finast. Äter man funktionell mat är man dum.

I crossfitvärlden (jag är säker på att nån dör varje gång man skriver det ordet) härskar nåt som heter paleodieten. Man ska äta som på stenåldern. Årtusenden av evolution har mixtrat fram kroppar som vill ha nötter och kött. Fysiologiskt är vi stenåldersmänniskor fast i dataåldern och döden åt den som äter raffinerat vetemjöl. Och herregud inga mjölkprodukter! Alla är laktosintoloranta och glutenallergiker EGENTLIGEN. Vissa mer (det är dom vi brukar kalla laktosintoleranta och glutenallergiker), andra mindre (alla andra).

Det är kanske sant. Kruxet med stenålderskost är att den är så jävla dysfunktionell.

Paleo är på många sätt en diet symptomatisk för vår tid. Det har det aldrig varit viktigare att distansera sig från massan och definiera sig som individ. Vi konsumerar fram våra personliga personligheter. Vi är unika därför att vi köper surdegskultur på internet från en tatuerad kille i Brooklyn, precis som alla andra.

“Dom här kaffebönorna har du nog inte hört talas om”, säger vi och försatsen sipprar ut i våra exklusiva kalsonger med fyrsiffrig thread count.

I en tid när det gemensamma är fult och vi hyllar det unika passar en diet som både är otillgänglig, exklusiv och individualistisk perfekt. När dagis, skolor, personalmatsalar, ja alla ställen som har ett såntdär jättestort mjölkpaket med en vit snibb och en salladsbuffé, serverar vanlig mat finns inget mer tillfredsställande för den moderna människan än att ställa sig med armarna i kors och menande utbrista “jag kan tyvärr inte äta det här” för “mat är kroppens bränsle och man stoppar faktiskt inte fuldiesel i en lamborghini”. Då är hen nämligen inte som alla andra. Då är hen hen.

Stenålderkost är en tydlig klassmarkör. Det är svindyrt med ekologiskt kött och ekologiska grönsaker och nötter kostar som att dom är tillverkade i en begränsad och numrerad upplaga. Man måste ha stålar för att kunna äta hälsosamt. Och tid! Kött och grönsaker har kort hållberhet vilket betyder att man måste handla ofta. Inget för er som jobbar krångliga tider eller är ensamma om att ta hand om massa barn.

Dom som tänker nåt om träning säger sig vilja att folk ska börja röra på sig. Resa sig ur soffan och få en hälsosammare livstil. Ändå öser dom oförtrutet vidare ur matskammens brunn. “Skäms du inte för vad du äter?! Men hör här då! Man får stroke om man äter mer än ett ägg i veckan!” för att i nästa andetag sjunga äggens lovsång som "proteinrik kost i smart förpackning".

Jag såg en bild på internet igår (inte för att skryta, men jag har internet). På bilden stod “30% gym, 70% diet. Abs are created in the kitchen not in the gym.” Och PANG så slutade 20% av alla människor träna, fick ångest och gick hem och käkade pommes.

Lyssna nu alla människor: man kan bli stark och snabb utan att tänka det minsta på vad man äter.

Man kan säkerligen optimera sina resultat med hjälp av en liten matvåg och prenumeration på ekolådan men det ska inte förväxlas med att man måste. Det är lite som med hår. Vissa vill badda in sitt hår i honung och öl och betala 1200 kronor för att klippa sig i lifestylig miljö. Men det går att ha helt ok hår utan att göra det. Det går att träna och äta hemslaktad highland cattle och torkad grapefrukt. Men det går också att träna utan att göra det.

Paleo är mat för välbeställda människor med för mycket fritid. För människor som tränar och äter för tränandets skull. För oss som tränar och äter för livets skull funkar det lika bra med makaroner som med mandlar rostade i kokosfett.

Men obs! Jag tycker att det är toppen om du vill äta stenålderskost. Eller efter kostcirkeln, eller southbeachmedelhavsatkinsveganlchfpaolossommmarrecept. Det är exakt det som är poängen. Jag vill att alla ska få äta mat dom blir mätta och belåtna av. Mat som gör att deras liv funkar och att deras barn inte får krångligt i skolan.

Funktionell träning är springa, hoppa, lyfta, dra och kasta. Funktionell mat är lätt att få tag på, billig och god. Ibland kanske det är pannkakor och ibland nåt helt annat (kräftor?), men gemensamt för den funktionella maten är att den alltid serveras helt utan pekpinnar och skam. Ät den.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:54