Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Stark som en björn, snabb som en örn

Cafe.se Tränathon 2011: Tyngdlyftning med Daniel Lindström

 |  Publicerad 2011-11-30 12:14  |  Lästid: 1 minut

Daniel Lindström är modechef på Café och vet allt om kläder och trender och så. Om brogues plötsligt en eftermiddag skulle bli skittöntiga skulle Daniel vara den förste att veta det. Han flänger runt på olika tuffa fester i stilsäkra nyckelplagg och är allmänt cool. Något Daniel inte sysslar så mycket med är tydligen… tyngdlyftning.

Tyngdlyftning är kraftsporternas kraftsport. När du skämtar rasistiskt om tjocka kvinnor med ihopväxta ögonbryn som lyfter skivstänger är det sporten tyngdlyftning du tänker på. Tyngdlyftning, som en olympisk gren, består av lyften stöt (från marken, fånga stången i axelhöjd med böjda ben, ställ dig upp, skicka upp stången på raka armar) och ryck (från marken, fånga den på raka armar med böjda ben, ställ dig upp).

Efter en lång och stolt, men lite undangömd tillvaro har tyngdlyftning fått ett uppsving på senare år. Något som främst kan tillskrivas crossfittens (kan man säga så? låter snuskigt?) segertåg över världen. Men tyngdlyftningens ökande popularitet beror nog också på att det är helt sanslöst bra träning. Problemet är att det är ganska svårt att lära sig. Något Daniel bittert fick erfara när vi träffade coach Göran på Stockholm Atletklubb för att testa några olympiska lyft.

Fin-filmat av Jens Eriksson.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2011-11-30 12:30