Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Stark som en björn, snabb som en örn

Cafe.se Tränathon 2011: Parkour med Jonas Cramby

 |  Publicerad 2011-11-28 14:25  |  Lästid: 2 minuter

Parkour, eller free running som det också kallas, är en fransk förflyttningsmetod som går ut på att på diverse snillrika sätt ta sig förbi hinder i ett högt och…”flytande” tempo. Man hoppar över, rullar under, springer upp och balanserar på sånt som vanliga människor normalt skulle, tjaa, gå runt?

Du har säkert sett “traceurer” (parkourutövare) som springer på väggar och hoppar mellan hustak i actionfilmer. Det ser helt sjukt ut. Men man behöver, som tur är, inte vara certifierad ninja för att testa parkour.

I torsdags testade jag och Jonas Cramby (båda ocertifierade ninjor) parkour vid Stockholms parkourmecka Slussen tillsammans med Martin från Stockholm Parkour Academy.

Ur ängslighetssynpunkt började det bra. Istället för att parkoura uppe på själva torget vid lussen ledde Martin oss ner till ett litet utrymme bredvid en bilväg i en tunnel. Även känd som platsen dit alla Stockholms fimpar kommer för att dö.

I det här utrymmet bredvid bilvägen fanns ett räcke. Och det var tydligen allt vi behövde för att utöva parkour. Martin visade. Han satte handen på räcket och hoppade ansträngningslöst över det, hukade tillbaka under, hoppade över igen, snurrade runt på högerfoten för att avslutande hoppa baklänges över räcket. Jag och Jonas tittade på varandra med uppspärrade ögon. Skulle…vi…göra…det…där?

Förutom den omedelbara rädslan för att ramla och slå sönder huvet mot räcket slogs (hehe) man av hur graciöst och…snyggt det såg ut.

Men vi kunde! Vi var naturligtvis inte lika snabba och smidiga (OBS: inte ALLS lika snabba och smidiga) som Martin. Men vi tog oss över och under räcket och vi hade skitkul när vi gjorde det.

Parkour har ett ganska dåligt rykte. Det är lätt att snacka skit om det (den?) och göra sig lustig och så. Vi vet, vi har varit där. Cramby kallade det tillexempel "en sport för folk som inte fick åka skateboard för morsan". Men när man är där och hoppar och svingar sig är det skitkul! Som en blandning av tv-spelet Assassin's Creed och inte-nudda-mark kan man säga.

Fin-filmat av Jens Eriksson.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:55