Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Stark som en björn, snabb som en örn

Brev från Orre:

 |  Publicerad 2012-01-11 10:28  |  Lästid: 3 minuter

Jag har gjort en Gastric Bypass (Magsäcksförminskning) efter att ha varit överviktig sen tidiga tonåren och sjukligt överviktig sen 2006, var uppe i 190kg som värst och nu är jag nere i 129kg och målet är 90kg (185cm lång) så det är en bit kvar innan man är i mål rent viktmässigt, och sen är väl tanken att dom där 90kg ska bli en hel del muskler också och det blir väl det verkliga jobbet, fast inget överdrivet heller.

Nu på vägen så har ju dom få muskler jag haft rykt och jag känner mig grymt klen och svag (även om jag inte var något speciellt innan heller självklart) Men man blir tydligen lite klenare överlag efter en sån här operation i.o.m den mindre energimängd som man får i sig och att det tar på kroppen som fan att förlora så här mycket vikt på kort tid (9 månader sen operationen), men jag är övertygad att det går att träna upp sig hur mycket man vill bara man kämpar trots en sån här operation.

Mina mål med träningen är inte så höga eller grandiosa, jag vill få en grundstyrka/kondition och sen ligga på en nivå som jag är nöjd med och som gör att jag inte behöver tänka något för att hålla vikten framöver. Jag är ingen gym-människa tror jag och jag strävar inte efter att bli någon heller så träningen sköter jag gärna hemma eller utomhus, redskapsmässigt så har jag tänkt mig kettlebells, hopprep, en stång nånstans så man kan göra pull-ups osv och i framtiden om jag får plats och möjlighet så är jag sugen på en skivstång med vikter efter att ha läst dina tips och ideér. Just nu kör jag bara promenader men jag vill börja löpa när jag får lust och även simma men det är några kg tills det är dags. Jag lider av samma problem som hon tjejen i din blogg att det bor en stor latmask i mig och jag går enbart på lust, sen när man fått upp en grund så kanske lusten kommer oftare eller att blir mer taggad att träna men tills dess och tills det att jag når min målvikt så har jag ingen direkt panik att träna järnet. Jag vill få in en plan och rutin som funkar livet ut för ett hälsosamt liv.

Hej! Satan vilken inspirerande historia. Det verkar som att du håller på att förändra ditt liv på massa sätt. Och kul att du vill bli stark!

Gym kan kännas läskiga. Man tänker att man måste vara på ett visst sätt för att passa in. Men det är inte sant. Alla får plats på gym. Eller såhär: alla kan skapa sig en plats på gym. Att välja bort gym för att man inte är en gymperson är lite som att välja bort att gå till frisören för att man inte är en groomingperson. Visst, det funkar att köra hemma, men går man till en frisör så blir det faktiskt lite jämnare kanter.

MEN! Det går såklart att komma i form hemma/utomhus också. En smart grej kan vara att googla olika militärträningsprogram. Dom bygger ofta på kroppsviktsövningar enligt VILA INTE-principen. Alltså cirklar av olika övningar så pulsen aldrig går ner. Armhävningar, springa i backar, bära en polare, burpees och annat mys. Sen när du börjar känna dig klar med det kan du skaffa redskap som kettlebells och skivstång.

När det gäller ”en plan och rutin som funkar livet ut för ett hälsosamt liv” tror jag du måste fundera över vilka förväntningar du har på en sån plan. Jag tror inte man kan tänka ”jag kör tre gånger i veckan, två styrka och ett kondition” och förvänta sig att det ska funka fo eva and eva eva. Det handlar snarare om att förändra sin inställning till vad kroppen är till för. Jag tjatar ju om det här, men kroppen är till för rörelse, inte tv-tittning. Om man börjar tänka det och att man vill trötta ut kroppen kommer träningen att komma automatiskt. Och då spelar det mindre roll om det är enligt ett skitnoga uttänkt schema, eller lite mer adhocigt. Fast det är klart, i början är det kanske bra att bestämma sig för några pass för att komma igång.

Om du vill kan du säga till när du är redo så fixar jag ett träningsprogram. Men varning, jag är ganska sträng.

Dela på Facebook
Tweeta