Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Stark som en björn, snabb som en örn

Bloggen testar träning: Shape (om det är dess riktiga namn)

 |  Publicerad 2013-01-08 11:33  |  Lästid: 2 minuter

Det sas att shape var funktionell träning med fokus på styrka, rörlighet och balans. Det sas att det skulle bli kul. Det sas att det skulle bli jobbigt. Det sas att det var skönt att komma igång igen efter helgerna.

Igår var jag alltså och tränade något som kallas shape på sats, tillsammans med min fru. Och man tränade rörlighet, det gjorde man. Och balans för vi gjorde den där, ni vet, flygplanet när man balanserar på en fot och böjer sig fram och lyfter det bakre benet. Och man tränade förvisso styrka också. I triceps.

Problemet med gruppträning är att det är just gruppträning. 25 personer med helt olika bakgrund och helt olika förutsättningar. Att jag, som väger 100 kilo, ska träna med samma vikter som flickan brdvid som väger 50 är inte rimligt. Men det tyckte shape-människan.

En stor viktskiva, en liten, ett band, en matta, två hantlar och en stepupbräda är allt man behöver för att shapea (osäker på om det verkligen är ett verb).

Man gjorde knäböj utan vikt, man gjorde knäböj med vikt (otroligt likt marklyft om ni frågar mig, men hon kallade det knäböj) och man lyfte viktskivan över huvudet. Man gjorde utfall med vrid. Man gjorde olika axelgrejer med band och hantlar. Man gjorde situps med vikt. Man gjorde rodd med 10 kilos vikt (vafan?). Och man gjorde tricepsövningar.

Jag skulle vilja påstå att under vårt funktionella styrkepass la vi 25% av tiden och 93% av…hur jobbigt det va, på den lilla, lilla muskeln på baksidan av våra överarmar.

Vi gjorde dips på lådan med vikt i knät, satt på lådan och lyfte vikten bakom våra huvuden och vi gjorde smala armhävningar. Jättemånga gånger. Man blev helt slut. I triceps. Benen mådde fint, magen och ryggen lika så. Men triceps var dödens död.

Så det var ju bra, för oss som tränar massa andra grejer ibland, men som kanske inte så ofta väljer att lägga fokus på denna musklernas högermittfältare. Och visst, alla som var på shapepasset igår kanske är som jag – att dom tränar andra saker också. Lyfter tyngre och jobbigare. Blir svettigare och mer andfådda. Och om det är så, att det här var ett komplement till deras andra träning. Om dom var där för att träna rörlighet – då är det ju toppen. Men om shape var deras träningspass den här veckan. Om det här var allt som blev. Då blir jag fan ledsen på riktigt.

Shape är inte träning. Shape är något annat. Något man gör för att man lovat sig själv att gå till gymmet. Något som stillar ens dåliga samvete. Något som är påhittat av folk som vill tjäna pengar på att människor tränar och tränar men aldrig kommer i form. Något för dig som vill bygga otroligt stora och starka triceps.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar