Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Kalle Zackari Wahlström

Stark som en björn, snabb som en örn

Bloggen lär sig nåt: Kipping pullups

 |  Publicerad 2011-10-31 15:59  |  Lästid: 2 minuter

HEJ! Jag tränar ju ibland lite crossfitaktigt. Det innebär jobbiga pass med tunga lyft och hopp och skutt där pulsen aldrig går ner. Ett vanligt inslag i crossfitpass är pullups. Ibland ska man göra 21 (fran*), ibland 100 (angie*). Jag har aldrig kunnat göra så många. Jag har lyckats dra upp mina hundra kilo 12 gånger på raken. I ett träd på landet. (Inser att det låter lite som en sån där historia man drog när man va liten ”Min granne på landet har en cross”)

Om man inte är helt cpstark som ändå vill lyckas få till 100 pullups under ett pass kan det vara smart att lära sig en teknik som kallas kipping pullups. Det innebär kortfattat att man liksom guckjuckar (hehe) upp. På så sätt spar man lite på armarna och kan därför hålla på längre. Jag tror dom allra flesta som gör 100 pullups i angie vilar ganska ofta under paset. Men utan att kippa knäcks man av mjölksyra även om man vilar var tionde pullup.

Jag skrev i nån kommentar att jag ville lära mig att ”kippa”. Till min undsättning kom det finska fitness undret från Vällingby (FFUV) Dan Äkäslompolo. Han är PT på world class och sa att han gärna ville lära mig.

SÅ! I torsdags tog jag tunnelbanan till Vällingby Centrum och irrande mig fram till world class och Dan.

Jag filmade lite med telefonen. Ni kan väl kolla? Både jag och Dan underlevererar tyvärr rent repetitionsmässigt i klippet. Jag tror jag gör sex pullups. Men till vårt försvar ska sägas att vi hade hållit på och svingat oss i den där jävla stången i 50 minuter när vi började filma. Jag har fortfarande köttsår på händerna som bevis. Kan fan inte hålla i bilratten utan att ögonen tåras.

Även om jag maxade 10 (dan säger 11, men jag vet inte) på raken kändes det skitbra. Jag kan kanske inte perfekt teknik, men jag lyckades hålla mjölksyran stången (hehe) och det tror jag är nyckeln till att kunna göra 100 pullups under ett pass. Jag tror fan att jag är redo för passen med tjejnamn. Ska bara laga mina trasiga händer först.

PS. jävligt osäker på varför jag kallar Dan för Björn på slutet. Kanske för att han är STARK SOM EN BJÖRN OCH SNABB SOM EN ÖRN?

*i crossfit har dom nåt som heter benchmark workouts. Dom har ofta tjejnamn.

Dela på Facebook
Tweeta